Liespijn? Waardoor kan het komen?

Liespijn is een breed begrip. Vaak bedoelen mensen hiermee pijn aan de voorzijde van de heup en/of binnenzijde van het bovenbeen. Regelmatig ervaren sporters liespijn, zo komt het vaak voor bij voetballers. Mensen boven de 65 kunnen liespijn hebben vanwege artrose. 

Activiteiten zoals opstaan vanuit een stoel, lopen en het maken van een trapbeweging (voetbal) kunnen pijnlijk zijn. Maar bijvoorbeeld ook vanuit lig overeind komen door je buikspieren te gebruiken (een sit-up) kan liespijn veroorzaken.

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van de liespijn, dit komt omdat er veel spieren en andere structuren rondom de heup/lies zitten. Ervaar jij liespijn en wil je graag meer weten over de mogelijke oorzaak? Dan ben je bij het juiste adres.

*Direct je heup klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Pijn in de lies en Heup

Wat veroorzaakt mijn Liespijn?

Zoals al eerder benoemd zijn er meerdere mogelijke oorzaken van liespijn. De locatie van de liespijn en relatie tot de botverbinding, gewrichtsband en spieren kunnen al een goede indicatie van de oorsprong van de pijn in de lies.

De oorzaak voor pijn in de lies kan liggen in de spieren, banden, maar ook in bijvoorbeeld het heupgewricht wanneer er bijvoorbeeld sprake is van artrose. Om meer duidelijkheid te creëren is hier een overzicht van de meest voorkomende oorzaken:

Pijn in de Lies bij lopen

Artrose van de heup

Deze staat in het rijtje omdat heupartrose een uitstralende pijn kan geven in de liesregio. Dit zijn de symptomen van heupartrose:

 • Leeftijd boven de 60 jaar
 • Langer als 3 maanden pijn
 • Geen pijn tijdens zitten maar wel bij het opstaan uit een stoel en/of lopen.
 • Startstijfheid, met name ’s ochtends
Liespijn Oorzaken

Adductor-gerelateerde liespijn

De naam verraadt de oorzaak van de liespijn. De adductoren, dit zijn spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen. Een blessure aan deze spieren komt vaak voor bij sporters (zoals voetballers, hockeyspelers, volleyballers, dansers, turners en schaatsers).

De pijn treedt op wanneer je de adductoren op rek brengt (je been gaat naar buiten, weg van je lichaam) of wanneer je je adductoren aanspant (bijvoorbeeld tijdens het trappen tegen een bal of je been naar je lichaam toe bewegen). 

Iliopsoas-gerelateerde liespijn

Opnieuw verraadt de naam de oorzaak. Dit keer gaat het om de iliopsoas. Dit is een belangrijke buiger van je heup (bijvoorbeeld staand je knie heffen). Deze spier gebruik je bij bijvoorbeeld tijdens het maken van een trapbeweging, knieheffen (een loopvorm) en traplopen. De iliopsoas komt op rek wanneer het been naar achteren wordt bewogen. 

Lieskanaal-gerelateerde liespijn

een andere naam voor deze oorzaak is een sporter’s hernia, buikhernia of liesbreuk. Alle termen betekenen hetzelfde. Hierbij is er een scheur in de buikwand en kan er een deel van de organen of buikvet uit gaan steken tijdens hoesten/niezen en zware inspanningen zoals tillen en sporten. Symptomen van een liesbreuk zijn:

 • Een zichtbare uitstulping in de buikwand
  • In een vroeg stadium hoeft dit nog niet zo te zijn, maar kan je wel een ‘gat’ of een ‘deuk’ voelen in je lies
  • Bij hoesten, niezen en zwaar tillen kan buikvet/-vlies of organen gaan uitpuilen. Deze activiteiten kunnen ook pijnlijk zijn.

Os-pubies gerelateerde liespijn

hierbij bevindt de oorzaak van de liespijn zich bij het schaambeen. Of eigenlijk de verbinding tussen de twee schaambenen. De verbinding tussen de 2 schaambenen is erg stevig, maar door bijvoorbeeld langdurige overbelasting kan deze verbinding geirriteerd raken. De klachten ontstaan sluipenderwijs. Symptomen zijn

 • pijn bij het schaambeen die kan uitstalen naar de lies, heup en/of onderbuik
 • pijn tijdens sport (zoals hardlopen), traplopen, niezen en/of hoesten
 • spierspanning van de adductoren
Liespijn Klachten

Behandeling van liesklachten

De oorzaak van de liesklachten speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een behandeling. Door er achter te komen wat de oorzaak is kan er een behandelplan op maat worden gemaakt.

De fysiotherapeut kan u tips en advies geven om zo activiteiten pijnvrij of met zo min mogelijk pijn weer te kunnen uitvoeren. Wanneer er sprake is van verhoogde spierspanning of een verstijfd gewrichtskapsel zal de fysiotherapeut hier samen met u ook mee aan de slag gaan.

Er zal een oefenprogramma worden opgesteld om de spieren en andere weefsels sterker en/of soepeler te maken, zodat de kans op overbelasting of een nieuwe blessure in de toekomst kleiner wordt.

Liespijn Behandeling

Fysiotherapie bij Liespijn

Wil je effectief en zo snel mogelijk van je klachten af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111.

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;

 • Binnen 24 terecht kan
 • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00
 • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten
 • Moderne faciliteiten beschikbaar hebt
 • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen!

Met verzorgende groet,

Team Fit4all

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »