Heup Artrose

Pijn in uw heup, mogelijk op basis van slijtage? Om te komen tot een goede behandeling is het belangrijk om te begrijpen wat heupartrose precies inhoudt. Hoe een pijnlijke heup met artrose ontstaat en vooral wat je eraan kan doen. In de volksmond wordt er ook wel gesproken over heupslijtage.

Heupartrose komt voor bij 359.000 personen in Nederland. Artrose is de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat. Heup artrose wordt ook wel coxartrose genoemd.

*Direct je heup klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Heup Artrose Klachten

Wat is artrose?

Het heupgewricht bestaat uit twee delen, zogeheten de heup kom en de heup kop. De heup kop bevindt zich in de heup kom. De uiteinden van beide botten zijn bedekt met kraakbeen waardoor de bewegingen in de heup soepel kunnen verlopen.

De kom van de heup is omringt met een kraakbeen ring (labrum). Dit zorgt ervoor dat de kop steviger in de kom blijft zitten omdat deze de kom dieper maakt en een vacuüm principe heeft voor extra stabiliteit. Alle spieren rondom de heup zorgen voor stevigheid en aansturing zodat het werkt als een schokdemping tijdens bijvoorbeeld lopen en traplopen.

Heupklachten

Bij artrose slijt het kraakbeen doordat deze veelvuldig wordt gebruikt tijdens het bewegen om krachten en schokken op te vangen. Doordat kraakbeen niet uit zichzelf hersteld en naarmate we ouder worden dit steeds meer slijt ontstaan er klachten.

Kenmerkend is een langzaam en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Naast de slijtage zie je ook vaak een zwelling in de heup, een verdikking van het gewrichtskapsel en extra botvorming.

Er zijn 4 gradaties binnen artrose:

  • Graad 1: Het kraakbeen is zachter en de werking ervan is verminderd. Soms zie je een enkele extra botvorming ontstaan
  • Graad 2: Het kraakbeen vertoont scheurtjes en wordt onregelmatig, er kan meer botvorming ontstaan
  • Graad 3: in het kraakbeen ontstaan groeven of gaten. Vaak zijn de randen van de botuiteinden versleten en aangedaan. De schade gaat nu dieper richting het bot
  • Graad 4: Het kraakbeen is bijna in zijn geheel verdwenen waardoor het onderliggende bot bloot ligt. Er hebben zich grote botuitsteeksels gevormd en is de gewricht speelt zowat in zijn geheel verdwenen.

Meest voorkomende klachten

Kenmerkend voor artrose is het ervaren van pijn, (ochtend)stijfheid na een langere periode van inactiviteit, zwelling en verminderde bewegelijkheid in de gewrichten. Herkenbaar bij heupartrose is pijn in de lies en aan de voor en zijkant van de heup wat kan uitstralen richting het bovenbeen.

Daarnaast kan ook de bewegelijkheid van de heup afnemen en kan er spierkrachtvermindering zijn in de spieren rondom de heup. Één van onze fysiotherapeuten kan u hier goed bij helpen. 

Klachten kunnen leiden tot beperkingen in activiteiten zoals (trap)lopen, gaan zitten en opstaan, werk, vrije tijd en sociale activiteiten. De klachten hoeven niet altijd aanwezig te zijn, er zijn periodes van meer en minder pijn.

Versleten Heup

Risico factoren

Er is meer kans op artrose vanaf een hogere leeftijd (>60 jaar), het is een natuurlijk proces wat plaats vindt bij het ouder worden. Vrouwen hebben een hoger risico op artrose. Daarnaast zijn o.a. een matige spierconditie, overgewicht, een zwaar beroep in het verleden, een trauma of groeistoornis in de heup en sportbeoefening met name topsport een uitlokkende factor voor heupartrose.

Behandeling Heup Artrose

Slijtage van kraakbeen is niet terug te draaien. Een gezonde leefstijl zoals voldoende lichamelijke activiteiten en geen overgewicht om verergering te voorkomen is van belang. Oefentherapie onder begeleiding van éên van onze therapeuten kan u hierbij helpen.

De oefentherapie zal gericht zijn op spierversterkende oefeningen, oefeningen gericht op de aerobe capaciteit en functionele oefeningen gericht op het dagelijks leven.

Behandeling Heup Artrose

Fysiotherapie bij Heup Artrose

De Fysiotherapeuten van Fit4all zijn bekend en gespecialiseerd in het behandelen van een pijnlijke heup ten gevolge van heup. Wilt u zo effectief en zo snel mogelijk van uw pijnlijke heup af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111.

Een behandeling bij Fit4all houdt in;

  • Een afspraak vaak binnen 24 uur na aanmelding
  • Ruime afsprakentijden van 07:00-22:00
  • Gespecialiseerde Fysiotherapeuten
  • Optimale revalidatie en sportfaciliteiten
  • Gericht op resultaat en service

Met sportieve groet,

Team Fit4all

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »